Categorii
Fără categorie

TO THE MOON AND BACK

Competitia 50th Anniversary of the Moon Landing, din cadrul UAI 100: UNDER ONE SKY
organizata de International Astronomical Union din Leiden, Olanda.

67479813_2433383956717698_7584528111450980352_n

“PÂNĂ LA LUNĂ ȘI ÎNAPOI”/”TO THE MOON AND BACK”

Evenimentul a avut două părți: școala de vară și inaugurarea telescopului.
Școala de vară a fost derulată de către prof. înv. primar Grațiela Vișan, în perioada 15-22 iulie 2019, la Școala Gimnazială “Mihai Viteazul” Boldești-Scăeni, cu elevii clasei I C și s-a încheiat pe 23 iulie 2019, când a avut loc inaugurarea telescopului Bresser 90/900 la Centrul Educațional de Resurse Comunitare din localitate, când au participat 40 de elevi din comunitatea școlară și 10 adulți. Această activitate a fost susținută în cadrul Moon Landing 50 Event, organizat de International Astronomical Union.
Evenimentul poate fi accesat pe site-ul organizatorilor https://www.moonlanding50.org/lunarevents, iar diseminarea a fost realizata pe pagina oficiala social media a proiectului.

thumbnail
Scop:
Dezvoltarea cunoștințelor elevilor despre Sistemul nostru Solar și îndeosebi despre Lună.

· Competențe vizate: Activitățile promovează rezolvarea problemelor, abilități de comunicare și munca în echipă.

Obiective:
• Încurajarea elevilor să se implice în abordarea STEM
• Sprijinirea elevilor în utilizarea gândirii computationale și, de asemenea, să învețe lucrând.
• Încurajarea elevilor să pună întrebări, să rezolve probleme pas cu pas, să utilizeze modele, să cerceteze, să analizeze, să interpreteze date, să evalueze rezultatele și să coopereze.
• Exercitarea abilităților TIC

Materiale didactice: afișe ESA, filme educaționale cu Paxi, fișe de lucru Științe, literalizare, matematică, distractive.
Metode și procedee: conversația, explicația, metoda interogației, investigația, jocul didactic, problematizarea, experimentul.
Forme de organizare: frontal, in pereche, in echipă, individual.

Planificarea activităților:
15 iulie
– Învățăm despre Sistemul Solar (numele planetelor, ordinea planetelor, satelitul natural al Terrei).
– Mișcările relative ale corpurilor cerești Soare, Terra, Luna.
Vizionare filme educaționale cu Paxi, desen, jocuri matematice
(coordonate) și de mișcare.
16 iulie
– Ce știm despre Lună, ce putem afla? (gravitatie, prima aselenizare, lipsa atmosferei)
– Jocuri de orientare conform coodonatelor “Misiuni pe Lună”
17 iulie
– De ce să explorăm? (necesitatea misiunilor spațiale, nave spațiale, adăposturi pe Lună, formarea “echipajelor”).
– Activități practice: modelaj, aplicații practice prin lipire.
18 iulie
– Nave spațiale și astronauți (vizionare filme educaționale, vizualizare afișe ESA, discuții despre antrenamentul astronauților și despre călătoria spațială).
– Construirea rachetelor și “lansarea lor” în spațiul (propulsie, unghi de înclinare, forța de atracție gravitațională)
– Joc: “3, 2, 1, GO!”
19 iulie
– Activități integrate: matematică și programare fără calculator (săgeți, direcție, stânga, dreapta, rotire, ocolire obstacole)
– Joc didactic și de mișcare.
22 iulie
– Jocuri în aer liber: “Sistemul Solar”, “De la haos la ordine sau Atracția gravitațională”
23 iulie
– Inaugurarea telescopului Bresser 90/900 și prezentarea activităților derulate la școala de vară, în prezența elevilor, a părinților acestora, a elevilor din comunitate și a personalului de la Centrul de Resurse Educațional și a doi elevi premiați la Olimpiada de Astrofizică.

Evaluare: analiza produselor activităților derulate, expoziție cu lucrările elevilor, prezentare PPT a fotografiilor, prezentarea filmulețelor realizate în timpul școlii de vară.
Diseminare: pe site-ul International Astronomical Union din Leiden (Olanda), pe site-ul școlii, în presa locală.

2thumbnail

Continuarea activităților și aprofundarea învățării și a colaborării: în proiectul “Give five to the sky! STEM”, proiect eTwinning în parteneriat cu  școli din Grecia, Italia și Turcia.
Prof. înv. primar Grațiela Vișan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categorii
Fără categorie

Programul Meet and code

Participarea clasei a II-a C la programul Meet and Code

În dorința de a familiariza elevii clasei a II-a C cu lumea tehnologiei și a programării, aceștia au fost înscriși ca participanți la acțiunea europeana Europe Code Weeks. În plus, prof. înv. primar Grațiela Vișan a obținut si o spnsorizare pentru derularea evenimentului.
Propunerea de eveniment a fost depusă online de către prof.înv. primar Grațiela Vișan, între 03.06.2019 și 08.09.2019, numai după ce organizația care aplică a fost validată în Programul TechSoup. În acest demers, a fost primit sprijinul doamnei economist Monica Șoimăreanu, în calitate de presedinte al Aosciatiei de părinți din școala noastră.

“Evenimentul este finanțat cu ajutorul inițiativei Meet and Code (https://www.meet-and-code.org/) susținută la nivel european de compania de software SAP. Meet and Code este coordonată de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 25 de țări europene și susține, pentru al treilea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week (5-20 octombrie 2019).

În România, inițiativa Meet and Code este coordonată de Asociația Techsoup. Din 2010, Asociația Techsoup (https://www.asociatiatechsoup.ro) creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.”

Evenimentul propus de prof.înv.primar Grațiela Vișan a fost acceptat pentru finanțare și a intrat în competiție la categoria Diversity.
Descriere
În cadrul acestui eveniment vor participa 20 de copii din clasa a II-a C din școala noastră. Vor fi folosite resursele de pe site-ul https://codeweek.eu/.
Elevii vor lucra în grupuri mici. Ei vor folosi Scratch ca instrument digital pentru a crea povești, vor salva mini-proiectele realizate și le vor prezenta colegilor. Profesorul va oferi instrucțiuni, va monitoriza clasa și va oferi asistență atunci când este necesar, deoarece gradul lor de familiarizare cu mediul digital este redus. Elevii își vor dezvolta gândirea computațională, își vor exersa abilitățile de colaborare și comunicare. Implicarea celor mici va fi răsplătită prin premii de participare.
Atelierul va fi susținut de învățătoare, iar partenerii implicați în organizarea evenimentului vor fi părinții elevilor.

Puteți încuraja și sprijini elevii din clasa a II-a C în competiția Meet and Code, categoria Diversity, votând activitatea lor pe
site-ul:
https://rheinneckarcodeweek.de/ro/ro/event-show/2301
Vă mulțumim!

 

1

2Code Week2Code Week1